loopeend

 

Loopeenden staan bekend om hun bijzonder hoge leg, zo’n 150 tot 350 eieren per jaar, soms zelfs meer. De eieren worden gelegd op de meest uiteenlopende plekken, ze maken geen nesten maar leggen eieren in een ondiep gat met veren. Alleen de vrouwtjes kwaken, mannetjes maken een schor zacht geluid. Het verschil in geluid ontstaat doordat de stembanden van mannen en vrouwen verschillen. 

Loopeenden vliegen niet maar lopenrond, ze kunnen wel kortstondig een meter hoog fladderen. De loopeend kan wel snel rennen. Vrouwtjes worden ongeveer 50 cm lang en mannetjes tot 66 cm, gemeten van kruin tot staart. Ze wegen tussen de 1,4 en 2,3 kilogram. De kleur van het verenkleed varieert van bont, wit tot zwart. Mannetjes zijn te herkennen aan een kleine krul in de staart. Vrouwtjes hebben deze niet. 

EENDJES VOEREN

Het is leuk om eenden met brood te voeren. Ze kwaken gezellig en vinden het erg lekker! Maar wist je dat brood voeren helemaal niet zo goed is voor eenden? Brood is vrij vet en de darmen van een eend zijn niet gemaakt om granen te verteren. Eenden die brood te eten krijgen, worden meestal maar drie jaar oud. Naast het watervogelvoer kun je de eenden ook nog voorzien van aanvullend voedsel, zoals haver, granen, maïs, erwten, groenten of gedroogde insecten. Met name in de winter kunnen ze deze lekkere snacks gebruiken. 

eenden
52% Complete
52 of 100 %

Om loopeenden te houden stoppen de kosten niet bij het kopen van de eenden. De loopeenden hebben een flink stuk nodig waar zij kunnen scharrelen en rondrennen. Dat moet natuurlijk goed afgesloten zijn en ingericht voor de eenden. Een kleine vijver om in te zwemmen en te wassen, drinkwater bakken en beplanting om schuilplaatsen te maken zijn nodig. Een goed verblijf kost vaak bij de start 750 tot 1000 euro.

 

Omschrijving

Bedrag (euro)

voeding 25 (euro/maand) 300 euro
bodem materiaal 10 (euro/maand) 120 euro
TOTAAL PER JAAR per 4 eenden 420 euro